www.industriogteknik.com
Steute

Just-in-time med radio

”Trådløs Kanban” forenkler genopfyldning af forbrugsmaterialer i produktionssystemer

Just-in-time med radio
Hvordan kan man integrere mere end tusind kontakter i et elektronisk Kanban system?
Identytec GmbH & Co, KG i Hannover har fundet en løsning, der er lige så logisk som den er innovativ: Ved at undgå kabler og bruge trådløse kontakter


Toyota direktøren Taiichi Ohno anbragte i 1947 papkort på beholdningerne i varelageret, og instruerede produktionspersonalet om at fjerne kortene og sætte dem i en Kanban kasse lige så snart de enkelte lagerposter var tomme. På den måde kunne personalet i fabrikkens planlægningsafdeling få konstant feed back om varer, der skulle genbestilles eller produceres igen, så de kunne holde varelageret på et minimum - uden nogensinde at være i fare for at udgå for de pågældende varer.

E-Kanban: Bestilling af materialer ved et tryk på en knap via ERP

ERP systemerne er de samlede administrationssystemer i en virksomhed (Enterprise Resource Planning). I dag har informationsbehovet ikke mere brug for kort, fordi ”Beholder tom” meldingen indgår via en computer. Denne måde at melde elektronisk tilbage efter ”Pull” princippet, er kendt som e-Kanban.
Identytec GmbH & Co. KG har udviklet intelligent hard- og softwareløsninger til netop denne opgave. En af hardware enhederne er ”ID Tag”: En mobil kaldeknap, der gør det muligt for personalet ved samlebåndet at rekvirere varer eller dele. Når der trykkes på en knap, ved ERP systemet, at der skal fyldes op ved den pågældende samlestation med et ønsket produkt.
Just-in-time med radio
Foto: Disse lagerreoler leverer materialer automatisk. De nødvendige signaler transmitteres trådløst.

Ved at bruge ”ID Shelf”, der er udviklet af Identytec, sker opfyldning af varelageret helt automatisk – også uden brug af at trykke på en knap. Her er et conveyor bånd monteret med et modul med en positionskontakt. Via en vippearm kan kontakten føle om reolen er tom eller fuld. Lige så snart personalet fra en produktions- eller samleafdeling fjerner en beholder, sender kontakten automatisk et signal til en Wi-Fi kommunikationsenhed, som så udløser en ordre i ERP systemet.
Just-in-time med radio
Foto: Med ID-Shelf har Identytec udviklet et elektronisk Kanban system. Trådløse vippearmskontakter kan føle, når operatøren tager en kasse fra reolen – og kontakten sender et signal til ERP systemet.

Ønskes: Signal generering fra mere end 1.000 transmittere
Den software, som Identytec har udviklet til Kanban systemerne, bliver kaldt ”ID Connector”, og den forbinder terminal enhederne på f.eks. reolerne ved cpnveyor banerne med en kontrolstation – og derfor med ERP systemet. Andre enheder, eksempelvis etiketprintere eller mobile kontrolterminaler på gaffeltrucks, kan ligeledes integreres i IT strukturen på lignende måde.

Brugerne af et Kanban system kan for eksempel være en bilfabrikant, der vælger at udstyre mange samlestationer med denne effektive metode til levering af materialer. Metoden gør det nemmere at foretage en samtidig styring af mere end 1.000 dele langs en produktionslinie eller i en fabrikshal.

Ved valget af kontakter har Identytec besluttet at bruge innovativ teknologi for at spare omkostninger i samleafdelingerne og være fleksible. Som transmittere ved de individuelle lagerafdelinger blev der valgt RF 96 TK positions kontakter, der sender trådløse signaler. Disse kontaktenheder er lavenergi og bruger en stabil trådløs protokol, der når frem til de pågældende modtagerenheder meget driftssikkert og med en høj kvalitet i transmissionen.
Just-in-time med radio
Foto: De trådløse kontakter, RF 96TK, er en del af det trådløse Kanban system. De er nemme at installere og lette at bruge.

Hvis varelagerets indhold ikke vejer ret meget, eller hvis reol designet er så kompakt,at opdatering med trådløse vippearme er umulig, bruges der i stedet en RF 96 LT trådløs lys scanner. Lys scanneren bruger den samme trådløse standard som de elektromekaniske, trådløse kontakter.
Just-in-time med radio
Foto: Som alternativ kan der anvendes optiske sensorer, der ikke berører varerne.

Stor driftsikkerhed i transmissionen, med langt liv for batteriet

Alle de førnævnte, trådløse kontakt enheder findes i steute Schaltgeräte GmbH & Co. KG produktserier. Den energi, der skal bruges til at sende signalerne, genereres enten via ”energy harvesting” fra omgivelserne eller – som i dette tilfælde – via long life batterier. Transmission af radiosignaler kræver kun små mængder energi, så der kan påregnes en lang levetid for batterierne på mere end fire år.

Ved at knytte sendere til modtagere kan opsætning ske i nogle få skridt inden første ibrugtagning ved at bruge en indlæringsmetode, og mange trådløse kontaktenheder kan bruges i parallel. Erfaringen med forskellige applikationer viser, at der ikke sker interferens med andre, trådløse netværk ved funktionen af enhederne (f.eks. Wi-Fi).

I det elektroniske Kanban system kan en trådløs kontakt med følearm mærke når en bruger fjerner en container, og sende et tilsvarende signal til ERP systemet.

Selvforsynende wire-træk kontaktr arbejder efter ”energy harvesting” princippet – de udvinder energi fra omgivelserne


Til evaluering af radiosignalerne kan brugerne vælge mellem forskellige single og multi-kanal modtager enheder, der er installeret i en kontrolkasse. Der er derfor tale om en komplet løsning til trådløs kommunikation, der er nem at installere, og som kan sættes sammen af steute, så individuelle brugerønsker og -behov kan imødekommes.

De elektroniske Kanban systemer fra Identytec er imidlertid ikke de eneste eksempler på steute trådløse kontakter indenfor flow af materialer og produktionsteknik. Wire-træk kontakter fra steute har også vist sig at være en god løsning for mange brugere til åbning af lagerporte fra gaffeltruckens førerplads. Disse enheder monteres normalt højt oppe under loftet, og kabeltrækning i disse højder er mange gange dyrere end prisen for selve kontakterne. De trådløse wire-træk kontakter kan derfor spare disse omkostninger.

Et andet eksempel på en applikation er den selvforsynende wire-træk kontakt (se foto), der bruges af en bilfabrik langs produktionslinierne. Lige så snart en medarbejder opdager en kvalitetsfejl, trækker han i wiren og stopper derved hele linien. Et træk i wiren sender også et signal til kontrolcentret, som derefter øjeblikkeligt kan fjerne grunden til fejlen for at forhindre kvalitetsfejl langs hele serieproduktionslinien.
Just-in-time med radio
Foto: Træk kontakter, der er selvforsynende med energi, efter ”energy-harvesting” princippet, bruges ofte til at aktivere døre i industrien.

Andreas Schenk er Product Manager i den trådløse afdeling af steute Schaltgeräte GmbH & Co.
KG i Loehne, Tyskland

  Spørg efter mere information…

LinkedIn
Pinterest

Slut dig til de mere end 155.000 læsere af IMP